Betting på hög nivå

Hästkapplöpning och travsporter

Travsporter är mycket populära i Sverige. Till skillnad från andra hästkapplöpningar har man här en kusk som sitter i en så kallad sulky; en vagn med två hjul dragen av hästen. Andra hästkapplöpningar brukar ha en ryttare, även kallad jockey, som sitter på hästens rygg och kallas i Sverige för galoppsporter. Inom hästkapplöpning är det mycket vanligt med betting, i.e. att man satsar pengar på resultatet i loppen. Detta är en stor del av dessa former av lopp, där mycket pengar läggs ihop, ofta i stora potter som sedan fördelas till de som satsade på rätt häst; beroende på odds, kostnader och typ av insats.
Det finns ett antal olika insatser man kan lägga inom trav- och galoppsporter. Den enklaste varianten kallas på engelska för straight wagers och syftar på att man endast satsar på en häst i taget. Detta kan exempelvis vara på att hästen i fråga ska vinna, komma som sämst två, som sämst trea, eller en kombination av dessa. Exotic wagers är lite mer avancerade då de handlar om att satsa på flera hästar under samma lopp. Dessa typer av insatser är ofta svårare att vinna och kräver med research och bättre koll på hästarna och deras möjligheter. Här kan man satsa på ”exakta” som innebär att man satsar på att två hästar ska komma etta respektive två i en specifik ordning. ”Quinella” är näst intill detsamma med skillnaden att ordningen inte spelar någon roll. ”Trifecta” och ”superfecta” är som ”exakta” endast att de handlar om att pricka in vilka som kommer in som etta, två och trea, respektive etta, tvåa, trea och fyra, i en specifik ordning. Dessa vadslagningar är generellt sett mycket svåra att vinna, och erbjuder därför en extra chans i form av en ”box” där man betalar extra för att ordningen inte längre ska spela någon roll. ”Exakta” blir då i praktiken samma som ”quinella” med den enda skillnaden att ”quinella” är billigare, och därtill betalar ut mindre vid vinst. Förutom de vanliga insatserna kan man även satsa vinster vid flera lopp, exempelvis det välkända ”Dagens dubbel”.
Hur gör man då för att veta vilken häst som är bra att satsa på? Detta är inte alltid det lättaste. Oddsen är ofta välberäknade, och bra tecken på vilken häst som kommer att vinna. Vill man satsa på att vinna pengar bör man dock ändå hålla koll på hästarna, deras tidigare lopp, och beräkna ut vilka chanser de har att vinna. Sedan är det bara att välja ut en passande häst (eller flera om man vill), bestämma sig för hur man vill satsa på dem beroende på vilka chanser de verkar ha, och sedan hålla tummarna vid loppet och hoppas på det bästa.