Betting på hög nivå

Sportskandaler

Det har alltid förekommit fusk och bedrägerier inom spel och gambling, och det finns alltid personer som söker sig till att lura systemet inom betting. Trots strikta straff för fusk inom sportvärlden förekommer det återkommande genom historien. Det är dock alltid lika chockartat när stora bedrägerier och fuskförsök har lyfts fram till ytan, och man förundras över deras omfattning och komplexitet. Genom tiderna har en hel del olika sådana händelser påkommits och därigenom blåsts upp till stora skandaler. En av de största sportskandalerna genom tiderna ägde rum i baseboll-världen i början av 1900-talet då ett helt lag försökte påverka oddsen till sin fördel i The World Series. Åtta spelare i laget i ett av de deltagande lagen blev betalda av en professionell bettingspelare, 10 000 US-dollar per spelare, för att de skulle spela på ett sådant sätt att han skulle vinna på sina insatser. Skandalen slutade med att alla åtta spelare i laget blev avstängda på livstid från att någonsin delta i professionella basebollmatcher.
Flera mindre komplexa, men ändå stora skandaler, har ägt rum i ett flertal större tävlingar inom flera olika sporter runt om i världen. I tennis har korruption och fusk länge varit ett stort problem, men det var först vid en större skandal i början av 2000-talet som en spelare, en världskänd tennisspelare, blev avstängd på livstid för försök till att spela så kallade ”fixade matcher”. Bedrägerier har också förekommit i golf med ett välkänt exempel då en världsspelare blev påkommen med att sudda ut resultat, för att sedan ändra dem till bättre. Före denna incident inträffade det en stor bettingskandal inom hästkapplöpning. I en tävling hade en talangfull häst hemlighetsfullt bytts ut mot en helt annan häst, som inte klassades som lika bra. I och med detta kunde de som kände till detta utnyttja vetskapen för att vinna stora summor pengar. Dock så upptäcktes detta fusk direkt efter tävlingen och utredningen resulterade i att sex stycken individer blev avstängda på livstid från spel på hästkapplöpning.
Den största bettingskandalen i Sveriges historia skedde i slutet på 1900-talet inom den svenska sportvärlden. Det uppdagades att ett flertal bandy- och hockeylag hade spelat läggmatcher, vilket skakade Sverige och svensks sporter. Det blev ett antal mycket underliga resultat vid ett flertal olika matcher. Detta i samband med att stora insatser hade lagts på dessa matcher. Svenska Spels dåvarande Tipstjänst gjorde en förlust på 20 miljoner kronor i samband med den största trippelkombinationen.
Även om bettingskandaler har kommit fram inom ett flertal olika sporter och event är de undantagsfall. Spelbolag och bookmakers gör allt i sin makt för att förhindra att sådant sker, och strikta lagar är uppsatta för att stoppa spelare att medverka i sådana.